• Šolska cesta 34, 2382 Mislinja
  • 041 634 303
  • drustvo@td-mislinja.si

APRIL 2024

18.04.2024

Vabilo na sejem sadik 20.4.2024

 

 

 

Vabilo na SEJEM SADIK

TD Mislinja vabimo na sejem sadik, ki bo v soboto, 20.04.2024, s pričetkom ob 8:00 uri, pred Lopan centrom v Mislinji. Na sejmu boste lahko poleg sadik cvetja in zelenjave dobili tudi druge lokalne dobrote. Sodelovali bodo vrtnarji, ponudniki lokalnih dobrot ter društva s svojimi zanimivimi predstavitvami.
Člani TD Mislinja vam bomo pripravili lepo dopoldne skupaj z Babnikovo godbo. Informirali vas bomo o rdeči niti septembrske prireditve »Pozdrav jeseni«. Poleg tega bo na sejmu možno poravnati tudi članarino društva kdor je še ni uspel.
Sejem sadik bo tokrat združen z mislinjsko tržnico.

Vabljeni v čim večjem številu.

Prijazen turistični pozdrav,

TD Mislinja

 

MAJ 2024

21.05.2024

Srečanje oglarjev - 14.6.2024

Občina Mislinja in TD Mislinja 14.6.2024 gostimo Društvo oglarjev Slovenije

V petek 14.6.2024 v našem kraju gostimo Društvo oglarjev Slovenije. Lansko leto smo prevzeli štafeto te prireditve od Občine Ljubno ob Savinji in kmetije Gril, ki so lani gostili to prireditev. Tako smo to prireditev izbrali kot rdečo nit praznovanja občinskega praznika občine Mislinja. Srečane bomo pričeli ob 15 uri s strokovnim predavanjem v sejni sobi Lopan centra. Ob tej priložnosti bomo prikazali tudi plakate o kuhanju oglarske kope v sejni sobi, na stopnišču pa bodo DU-sekcija Fotofirbci pripravili fotografsko razstavo poimenovano » Od bukve do oglja«. Po strokovnem predavanju in ogledu kratkega filma o mojstru kuhanja oglja Rudanu Strmčnika - Poplotnik, ki je skoraj dvajset let kuhal oglarsko kopo v naši občini. Potem bomo goste popeljali v Zoisov park na ogled, ki ga bomo zaključili v rojstni hiši slikarja Jožeta Tisnikarja. Ob 19 uri sledi slovesen prižig kope na Cesnikovem kuglu in prevzem prehodnega kipca oglarja, delo umetnika Branka Žuniča, za enoletno hrambo. Kipec bo na ogled v vetrini na stopnišču Lopan centra. Naslednje leto pa ga bomo oddali naslednjemu gostitelju prireditve »Srečanje društva oglarjev Slovenije.

Prijazen turistični pozdrav,

TD Mislinja

JUNIJ 2024

19.06.2024

Tabla Zoisov park

Projekt »Zoisova pot« je sovpadel z 270-letnico rojstva Žige Zoisa, ki je bil lastnik plavžev in kovačij v Mislinji. Pripravili in označili smo potdo še vidnih ostankov industrijskih objektov iz časov železarstva od leta 1723 do 1900.

Začenja se v Zoisovem parku, kjer je nekoč stala mogočna Zoisova graščina, pri skulpturi, na kateri so upodobljeni takrat najbolj pogosti poklici v našem kraju, to so oglar, kovač in »olcer«. V parku je na informacijski tabli opisana tudi zgodovina železarstva od leta 1723 do leta 1900, ko je ta dejavnost zamrla in se je pričela razvijati lesna industrija z eno prvih elektrificiranih ozkotirnih gozdnih železnic v Evropi. Pot nas pelje v bližnji Zoisov vrt, nato do ozkotirne železnice, Blaževega studenca in še ohranjene stare kovačije. Naprej ob tej poti stoji rojstna hiša našega priznanega slikarja Jožeta Tisnikarja, ki je bila zgrajena na temeljih nekoč delujočega plavža. Nadaljuje se do Zgornje fužine, Robnikove kovačije in zaključi z ogledom Zilčevega rova, kjer so iskali železovo rudo.

Obiskovalce vabimo, da to pot prehodijo in uživajo v hladu Mislinjskega grabna ob spoznavanju naše bogate kulturne in industrijske dediščine

Zoisova pot - tabla

Šli smo po Zoisovi poti (galerija)