• Šolska cesta 34, 2382 Mislinja
  • 041 634 303
  • drustvo@td-mislinja.si

Lovrenška jezera

Dvajset čudovitih jezerc oziroma barjanskih oken s čudovitimi belimi lokvanji se skriva na slemenu Planinke, v osrednjem delu pohorskega grebena v povirju Radomlje, Mislinje in Velke na 1520 metri nad morjem. To je veliko šotno barje, ki je nastalo pred 8000 leti na nanosih glinastih peskov. Debelina šote sega ponekod do 3 m globoko. Večji del barja zarašča ruševje, borovnice, brusnice in druge značilne vrste za barja: rožmarinka, kalužnica in malocvetni šaš, munec, mesojeda rosika ... Lovrenško barje je največje visoko barje v Sloveniji in najjužnejše v Evropi na silikatni podlagi. Je življenjski prostor številnih redkih in ogroženih rastlinskih in živalskih vrst. Med drugim je najpomembnejše življenjsko okolje in paritveni prostor za ogroženega ruševca na Pohorju.

Ob vstopu v območje je postavljen razgledni stolp, kjer je v spodnjem delu urejena "učilnica"s pojasnjevalnimi tablami, v območje jezer pa vodi urejena "brunčana" pot. Po poteh, ki jih je kar nekaj čez 600 m, bomo hodili ob, v čudovite barve odetih, vodnih okencih sredi nizkega borovja.

Do Lovrenških jezer lahko pridemo po več poteh:

  • z Rogle vodi enourna nezahtevna označena sprehajalna pot po razglednih jasah in mirnih gozdovih (čudovito svežih v poletni vročini), tudi čez Ostruščico (prvo spuščališče zavezniške pomoči iz letal leta 1944), do Rogle pa se lahko pripeljemo ali iz Zreč ali po Mislinjskem jarku, kjer je od parkirišča še dobrih 15 minut do Rogle. Novejša, boljša cesta nas vodi skozi pohorske gozdove, preko zavarovanega območja, kjer so gnezdišča kragulja, z lepim pogledom na Spodnjo in Zgornjo Komisijo, iz Mislinje, čez Tolsti vrh, na Roglo.
  • s Koče na Pesku 1 uro in 30 minut po markirani poti pretežno skozi gozd,
  • po Slovenski planinski poti od Ribniške koče, mimo skrivnostnega Ribniškega jezera po zanimivem  gozdu in po čudovitih traviščih, bomo hodili dobri 2 uri.