• Šolska cesta 34, 2382 Mislinja
  • 041 634 303
  • drustvo@td-mislinja.si

PREDAVANJE IN PREDSTAVITEV MINERALOV ZAHODNEGA DELA POHORJA

Turistično društvo Mislinja je v petek, 19.11.2010 v knjižnici Mislinja gostilo Zmaga Žorža, strokovnjaka in izvrstnega poznavalca kamenin in mineralov, ki je predstavil geološko sestavo zahodnega dela Pohorja, s primerki pokazal posamezne kamenine ter spregovoril tudi o polpretekli zgodovini rudarjenja in fužinarstva v Mislinji in okolici...

Več o zanimivem predavanju o kamninah in mineralih najdete pod VEČ.

PREDAVANJE IN PREDSTAVITEV MINERALOV ZAHODNEGA DELA POHORJA

Do danes je bil Zmago Žorž, sicer z dušo in srcem predan mineralogiji, bolj malo znan med Mislinjčani. Verjamemo, da odslej temu ne bo tako, saj se je na njegovem predavanju, ki je bilo v petek v knjižnici Mislinja zbralo kar lepo število domačinov na čelu z novoizvoljenim županom Francem Šilakom. Po svojem poreklu je Zmago Žorž sicer Korošec in je v slovenskem pa tudi svetovnem merilu znan kot izvrsten poznavalec kamenin, ukvarja pa se tudi z brušenjem dragih kamnov, sicer pa je avtor številnih zapisov in znanstvenih razprav s področja mineralogije.

Turistično društvo Mislinja je tega strokovnjaka in znanstvenika povabilo z namenom, da nam predstavi geološko sestavo zahodnega dela Pohorja, s primerki pokaže posamezne kamenine ter spregovori tudi o polpretekli zgodovini rudarjenja in fužinarstva v Mislinji in okolici. Bili smo priča izvrstnemu in zanimivemu predavanju, izvedeli marsikaj novega tudi iz zgodovine Zoisovih rudnikov na Pohorju ter najdbami redkih rudnin na našem območju. Iz zgodovine nam je poznano, da se je predvsem na področju Mislinjskega jarka nekoč kar veliko rudarilo z železovo rudo in da je bila Mislinja iz tistih časov znana tudi po svojih fužinah. Znane so tudi glažute, kjer so iz kremenčeve rude pridobivali steklo in ga predelovali v zanimive steklene izdelke. Zato še danes najdemo na Pohorju številne opuščene rove in jalovine. G. Žorž nam jih je predstavil tudi s svojimi fotografijami in kar nerodno nam je bilo, ko smo spoznali, kako malo cenimo to našo naravno dediščino in da bi na tej osnovi lahko tudi kaj več postorili v turističnem smislu. Sam pripravlja posebno publikacijo – knjigo, v kateri bo podrobno opisal minerale in rudarjenje na zahodnem delu Pohorja. Z angažiranje radeljskega župana Alana Bukovnika pripravlja tudi program širitve geološke poti, za kar naj bi pridobili tudi evropska sredstva. Po njegovih izjavah naj bi ta geološka pot segala tudi na območje naše občine in bi bilo zato prav, da se tudi naša občina vključi v ta program. Župan Šilak je na koncu obljubil temu projektu vso podporo.

Zahvala gre Turističnemu društvu in njeni predsednici Minki Koprivnikar za to zanimivo predstavitev, prav tako pa tudi knjižničarkam v naši knjižnici, ki v zadnjem času kar pogosto pripravljajo zanimive predstavitve in razstave. Tako knjižnica pridobiva tudi med Mislinjčani vse večji ugled.

Mirko Tovšak




Zmago Žorž med predavanjem.


Tudi župan Šilak z ženo je pozorno prisluhnil zanimivi predstavitvi.


Knjižničarki iz mislinjske knjižnice nas pogosto presenetita z zanimivimi dogodki.


Minka Koprivnikar, predsednica Turističnega društva se ob koncu predavanja zahvaljuje g. Žoržu.