• Šolska cesta 34, 2382 Mislinja
  • 041 634 303
  • drustvo@td-mislinja.si

10. TRADICIONALNO GOBARSKO SREČANJE PRI MIKLAVŽU

Turistično društvo Mislinja je letos že desetič organiziralo tradicionalno gobarsko srečanje pri turistični kmetiji Miklavž nad Mislinjo...

Pod VEČ si lahko ogledate več utrinkov iz gobarskega srečanja.

10. TRADICIONALNO GOBARSKO SREČANJE PRI MIKLAVŽU

Turistično društvo Mislinja je letos že desetič organiziralo tradicionalno gobarsko srečanje pri turistični kmetiji Miklavž nad Mislinjo. Lepo sončno vreme je že v zgodnjih jutranjih urah privabilo ljubitelje gibanja v naravi, saj se jih je kar lepo število odpravilo v bližnje pohorske gozdove iskat gobarsko srečo. Po izjavah tistih, ki so se vračali z bolj ali manj napolnjenimi košarami, letošnja gobarska letina ni najboljša, še posebej ne v teh septembrskih dneh. Vendarle pa smo na razstavni mizi imeli priliko videti številne primerke najrazličnejših užitnih, neužitnih in strupenih gob. Gobarji namreč vedno poskrbijo za to, da se imamo drugi obiskovalci priliko seznaniti s številnimi vrstami gob, da jih znamo kasneje med nabiranjem tudi ločevati. Še posebej je bilo zanimivo predavanje in predstavitev posameznih primerkov s strani dobrega poznavalca, saj je znal tudi odgovarjati na številna vprašanja udeležencev srečanja. Tako kot vsako leto, je bila na srečanju prisotna tudi zeliščarka iz Velenja, ki nam je predstavila množico zdravilnih zelišč z nasveti, kako pripravljati ta zelišča in katerih bolezni in nevšečnosti se lahko rešimo z doma pripravljenimi zelišči. Miklavževa družina je poskrbela tudi za zelo okusno pripravljeno gobovo juho z ajdovimi žganci, ki je marsikateremu obiskovalcu kar nadomestila sobotno kosilo.

Mirko Tovšak

V nadaljevanju si oglejte nekaj fotografij s tega srečanja.


Udeleženci srečanja na prostoru pred staro Milavževo hišo, ki je lep primer ohranitve pokrajinske zasnove starih pohorskih hiš.


Zeliščarka je znala pritegniti pozornost udeležencev srečanja.


Z vsako gobo, ki jo pričnemo na novo nabirati, se je potrebno temeljito seznaniti.


Dva lepa primerka jurčkov, ki so kar pogosta goba v pohorskih gozdovih.


Kdo ne pozna velikega dežnika?