• Šolska cesta 34, 2382 Mislinja
  • 041 634 303
  • drustvo@td-mislinja.si

GOBARSKO SREČANJE PRI MIKLAVŽU

10. GOBARSKO SREČANJE PRI MIKLAVŽU
Turistično društvo Mislinja je skupaj z Gobarskim društvom Šmartno v soboto 12. septembra pripravilo 10. gobarsko srečanje pri Miklavžu v Veliki Mislinji. Zbrali smo se ob 9. uri, se okrepčali, primerno opremili, vzeli košare in odšli v gozd. Ko se odpravimo v naravo po gobe, je ...

Poglejte si celoten članek pod VEČ!

10. GOBARSKO SREČANJE PRI MIKLAVŽU
Turistično društvo Mislinja je skupaj z Gobarskim društvom Šmartno v soboto 12. septembra pripravilo 10. gobarsko srečanje pri Miklavžu v Veliki Mislinji. Zbrali smo se ob 9. uri, se okrepčali, primerno opremili, vzeli košare in odšli v gozd. Ko se odpravimo v naravo po gobe, je morda koga nekoliko strah. To je povsem normalna reakcija človeka, ki se zaveda posledic zmotne določitve gob. Na srečo so smrtne zastrupitve pri nas skoraj že pozabljene prav zaradi večje ozaveščenosti ljudi in bogatejšega znanja nabiralcev. Velikega števila vrst, ki rastejo v naravi, nikoli ne bomo znali pravilno imenovati. To pa še ne pomeni, da gob ne moremo varno uživati.

Vsak po svoji smeri smo se torej gobarji napotili v gozd in nabirali ter po en primerek različnih vrst gob polagali v nabiralno košaro. Nekatere vrste smo poznali, druge pa smo nabrali zato, da bi jih spoznali. Gob v gozdu nismo očistili, saj smo jih nabirali le za razstavo, da bi se o vsaki vrsti bolje poučili. Če pa gobe nabiramo za naš obed, jih moramo že v gozdu skrbno očistiti in vzeti le toliko, kolikor jih bomo porabili. Po Uredbi o zavarovanju gliv lahko dnevno naberemo na osebo le 2 kg gob.

Po dveh urah nabiranja smo se vrnili in nabrane gobe skrbno porazdelili po mizah, ob sodelovanju našega strokovnega mentorja g. Jožeta Kovšeta iz Zreč. Za vse razstavljene gobe je navedel latinski naziv, kateremu je dodal še slovenskega in navedel ali je goba užitna ali neužitna in strupena. Skupno smo razstavili okoli 70 vrst gob. Udeleženci srečanja smo želeli spoznati predvsem vrste gob, ki nam niso bile poznane, zato nam je naš mentor opisal značilnosti prepoznavanja teh vrst in tudi za uživanje strupenih gob, ki se lahko pri določenih vrstah konča s hudimi posledicami. Predvsem naj bo uživanje gob zmerno, torej se gobe uporabijo le kot začimba, pa nikar pri gobjih jedeh ne uživajmo alkoholnih pijač.

Tudi nekatera zdravilna zelišča, ki rastejo v okolju Miklavževe domačije nam je predstavila že dosedaj znana zeliščarka ga. Marjana Plajhner iz Velenja. Seznanila nas je s posameznimi zelišči, kako se pripravijo in kako učinkujejo pri naših bolečinah. Vsekakor je pametno izkoristiti tudi zdravilno moč rastlin, ki nam jih nudi narava.

Veliko smo se naučili o obnašanju v naravi in posebej v gozdu. Gozd je svetišče narave, kjer kraljujejo rastline in živali. Obnašanje v gozdu naj bo sproščeno, lahko se pogovarjamo, nič ne bo narobe, če kakšna suha vejica poči pod nogami, vendar korak naj ne bo pretežak, da bodo miceliji gob v gozdnih tleh ostali čimmanj poškodovani.

Naše gobarsko srečanje je bilo lepo in prijetno. Še sonce je sijalo milo in toplo. Vsi smo si zaželeli še veliko takih druženj, predvsem pa, da bi se nam pridružilo več mladih ljudi.





Prinešene in nabrane gobe je bilo treba razvrstiti...



... in določiti latinski ter slovenski naziv



Določevalec gob je o nabranih gobah znal povedati veliko zanimivega in poučnega



Zeliščarka predstavlja zdravilna zelišča iz okolice domačije



Vztrajni gobarji


Betka Kuhelnik, foto: Janez Kuhelnik
Gobarsko društvo Šmartno