• Šolska cesta 34, 2382 Mislinja
  • 041 634 303
  • drustvo@td-mislinja.si

Očiščevalna akcija

Prebivalci Slovenije, pometimo pred svojim pragom – tam se začenja naša dežela!
Takšen je bil letošnji slogan vseslovenske spomladanske akcije. Njen namen je urejanje okolja, da bo privlačno tako za prebivalce kot za obiskovalce, prispevati k ozaveščanju in s tem tudi h kakovosti življenja in bivanja. Turistično društvo Mislinja se tej akciji pridružuje...

Poglejte si celoten članek pod VEČ!

Prebivalci Slovenije, pometimo pred svojim pragom – tam se začenja naša dežela!
Takšen je bil letošnji slogan vseslovenske spomladanske akcije. Njen namen je urejanje okolja, da bo privlačno tako za prebivalce kot za obiskovalce, prispevati k ozaveščanju in s tem tudi h kakovosti življenja in bivanja. Turistično društvo Mislinja se tej akciji pridružuje že vrsto let z organizacijo čistilne akcije, katere namen je predvsem očistiti področje ob glavni cesti. Kaj nam resnično uspe očistiti, je pa močno odvisno od števila udeležencev.
Vedno se potrudimo, da zajamemo glavno cesto od avtobusne postaje Dovže do parkirišča pod Mislinjskim klancem. In čeprav nihče ne vidi rad smeti v svojem okolju, jih je pobrati očitno veliko težje, kot bi si mislili. Datum za očiščevalno akcijo TD določi že decembra v svojem koledarju za prihodnje leto. Ta je sestavni del voščila, ki ga v preko 300 izvodih pošljemo svojim članom in drugim. Oglašujemo jo s plakati, po radiu, internetu… Pa vseeno se že vrsto let ponavlja podobna zgodba. Malo jih pride pobirati smeti. No, resnici na ljubo je treba pohvaliti še druga naša društva in organizacije, ki tudi organizirajo očiščevalne akcije. A skoraj povsod se jih udeležijo le nekateri najdejavnejši člani, ostalo prebivalstvo pa… Zato smo bili toliko bolj veseli odziva mislinjskih tabornikov, roda Mrzli studenec, ki so se nam pridružili v precejšnjem številu in pobirali smeti po centru Mislinje. Za svoj trud so bili nagrajeni s picami v Vagonu. Pohvala njihovim vodnikom, ki z vzgojo skrbijo, da bo naše okolje lepo.

Mnoge države, tudi Slovenija, in evropska skupnost, pozivajo prebivalstvo k odgovornemu odnosu do narave in njenih bogastev. Saj je pomemben vendar vsak, še tako majhen prispevek, tudi posameznikov, ki pripomore, da ublažimo klimatsko katastrofo, ki nam jo napovedujejo. Živeti v čistem okolju je lepše, kot pa če so okoli nas smeti. Nenazadnje je to ena prvih stvari, ki jih v nekem okolju opazimo. Le kaj si npr. mislijo kolesarji, ki prikolesarijo do Mislinje po novozgrajeni kolesarski poti, pa je na in ob njej že sedaj precej papirčkov? Res, deloma jih zakrije zelenje v poletnih mesecih, jeseni in pozimi, pa bo vse »cvetelo«. Do naslednje očiščevalne akcije, ki se je boste (morda) udeležili tudi vi. Vabljeno smo vsi! Jaz! Ti! On! Sosed! Mi vsi! Da bo slogan Moja dežela – lepa in gostoljubna, veljal tudi za nas.



Del udeležencev na letošnji očiščevalni akciji



Tudi stranske ceste nekateri vztrajno »krasijo« in rabijo našo pozornost