• Šolska cesta 34, 2382 Mislinja
  • 041 634 303
  • drustvo@td-mislinja.si

Pozdrav jeseni pri Foltanu

Največja, najtežja, naj… = Pozdrav jeseni

Jesen pride vedno, pa naj nam je prav ali ne. Da ni le mrzla, siva, meglena in vlažna, vedno znova dokazujemo na Pozdravu jeseni. Prireditev, tradicionalno prirejena s strani Turističnega društva Mislinja na kmetiji Foltan, vedno privabi precej obiskovalcev. Z veseljem ugotavljamo, da tudi od drugod, kot le iz...

Poglejte si celoten članek pod VEČ!

Največja, najtežja, naj… = Pozdrav jeseni

Jesen pride vedno, pa naj nam je prav ali ne. Da ni le mrzla, siva, meglena in vlažna, vedno znova dokazujemo na Pozdravu jeseni. Prireditev, tradicionalno prirejena s strani Turističnega društva Mislinja na kmetiji Foltan, vedno privabi precej obiskovalcev. Z veseljem ugotavljamo, da tudi od drugod, kot le iz Mislinjske občine. Kar je seveda tudi namen. In imajo kaj videti. Seveda so v ospredju zanimanja najprej buče. Tiste velike, rumene in predvsem… težke. Kako se narava poigra, se najbolje vidi kar po njihovi teži, saj je bila letošnja najtežja skoraj dvakrat težja (99kg!) od tiste izpred nekaj let. Obiskovalci pa si lahko oči napasejo še na raznovrstnih aranžmajih, velikih in nenavadnih pridelkih, razstavi umetnikov keramičarstva ter zdravilnih zeliščih. Tudi knjižnica je letos predstavila zanimive publikacije na temo poljedelstva in vrtičkarstva, in kaj lahko iz njih nastane v naših kuhinjah. Javnosti pa se je predstavila še gobarska sekcija, ki pričenja s svojim delom v TD v sodelovanju z Gobarskim društvom Šmartno.

Komisija za ocenjevanje okolja je svoje delo zaključila s podelitvijo priznanj za lepo urejene hiše in kmetije. Škoda le, da se kar nekaj dobitnikov kljub poslanemu vabilo ni osebno odzvalo, da bi prejeli pohvalo tudi od prisotne javnosti. Trud je vredno pohvaliti. So pa zato bili prisotni praktično vsi dobitniki priznanj za »Naj pridelek«.

Dogajanje je to pot popestrila Folklorna skupina Valdek iz Završ, ki si je zaslužila lep aplavz prisotnih. Le ti so se lahko, kot vedno, okrepčali z domačimi dobrotami s Foltanove kmetije, na voljo pa je bilo tudi meso z žara. Gospa Dragica iz Središča ob Dravi pa je poskrbela, da bo tudi hrana doma oplemenitena z žlahtnim bučnim oljem Oljarne Središče ob Dravi.

Čeprav je napovedano lepo vreme izostalo, smo lahko s prireditvijo zelo zadovoljni, saj obiskovalci dokazujejo, da ne gre za vreme, da je bistvo Pozdrav jeseni pri Foltanu!



Spodaj je nekaj slik s prireditve,
več pa jih je na voljo v GALERIJI na www.td-mislinja.si


Pridelke za razstavo so prineslo iz cele doline in še dlje



Komisija za ocenjevanje pridelkov natančno izmeri težo, velikost…



Obiskovalci dokazujejo, da sonce le ni vse




J. Tasič ©