• Šolska cesta 34, 2382 Mislinja
  • 041 634 303
  • drustvo@td-mislinja.si

POZDRAV JESENI

Tradicionalna prireditev Pozdrav jeseni na Foltanovi domačiji nad Mislinjo, ki jo je že 12. organiziralo Turistično društvo Mislinja, je letos privabila rekordno število obiskovalcev. Prvi jesenski dan je...

Celoten članek in slike pod VEČ!


Tradicionalna prireditev Pozdrav jeseni na Foltanovi domačiji nad Mislinjo, ki jo je že 12. organiziralo Turistično društvo Mislinja, je letos privabila rekordno število obiskovalcev. Prvi jesenski dan je postregel z obilico sonca, ki ga je mlado in staro iz širše in daljne okolice izkoristilo za obisk in ogled zanimivega programa. Na seniku je bila pripravljena razstava »naj« pridelkov in jesenskih aranžmajev ter razstava domačih zelišč domačinke Fanike Jeromel. Ob zaključku akcije za najlepše urejene hiše in kmetije je bila na ogled galerija fotografij dobitnikov priznanj. Komisija za ocenjevanje okolja je v poletnih mesecih pridno ocenjevala urejenost in je v sklopu prireditve tudi podelila priznanja 23. lastnikom kmetij, hiš in večstanovanjskih hiš za svoj trud. Priznanja je podeljeval podžupan občine Mislinja, g. Boštjan Pavlič.
Na začetku prireditve nas je zopet obiskala Konjenica koroških kresničk – ženska konjenica pod vodstvom domače zdravnice, ge. Leonarde Pirmanšek, ki na svoji vsakoletni poti po Mislinjski dolini naredi postanek tudi na Foltanovi kmetiji, na Pozdravu jeseni. Mlade družine so si z navdušenjem ogledovale konjičke, otroci so jih smeli božati, najpogumnejše pa so vzele še v sedla.
TD Središče ob Dravi je obiskovalcem ponudilo bučno olje, bučnice in dobrote iz njih, enako kmetija Mihec z integrirano pridelavo zelenjave.
Za podkrepitev duše so gostitelji ponujali domače dobrote. Na voljo so bile še jedi z žara. Da izveš, ali te ima Fortuna rada ali ne, je najboljši preizkus streljanje na skrito tarčo. Pri tej igri je bila glavna nagrada domača koza.
Na veliko zanimanje med obiskovalci je naletel prikaz striženja ovac, ki ga je pripravil Andrej s Primorske. Kot blisk je bila sosedova ovčka brez volne. Zbranim je povedal, da na leto ostriže kar nekaj tisoč ovac po vsej Primorski in širše, tokrat pa je strigel počasneje, da so vsi lahko videli, kako se to dela.
Med vso prireditvijo je imela največ dela komisija za ocenjevanje »naj« pridelkov. Pregledati je morala precejšnje število prinesenih pridelkov in jesenskih aranžmajev ter njihovim lastnikom podeliti priznanja. Največ zanimanja zagotovo požanje kategorija buč, v kateri je bila to leto Šmonova za 1kg težja od Svečekove. Kazalec tehtnice se je ustavil pri 81kg. Ocenjevali so še jedilne buče, zelje, peso, krompir, korenje, čebulo, paradižnik… Cel čas pa je ob seniku obiskovalce pozdravljal kožuhač »Poldi«, ki je budno pazil največje buče in še celo »bučjo« družino.
Prireditev je deloma izzvenela še dobrodelno. Marija Pogorevc, Eva Koren in gospodinja ekokmetije Mrak so se namreč odločile, da izkupiček od prodaje kruha in peciva namenijo žrtvam poplav. Zvečer, ko smo potegnili črto pod dan, smo lahko zaključili le - lepo uspela prireditev. Zopet vabljeni k Foltanu, kot vedno na prvo jesensko nedeljo.

Še nekaj utrinkov s Pozdrava jeseni


Lepo vreme je privabilo lepo število obiskovalcev



Aranžma iz jesenskih pridelkov



Veliko zanimanje za prikaz striženja ovac


Več slik je v GALERIJI na www.td-mislinja.si