• Šolska cesta 34, 2382 Mislinja
  • 041 634 303
  • drustvo@td-mislinja.si

11. kmečke igre

Turistično društvo Mislinja
je v petek, 29.junija ob 16. uri pripravilo kmečke igre na igrišču OŠ Mislinja. Letos so se vodje skupin na pobudo TD odločili in pripravili prikaz starega običaja - šranganja. Glede na naše dolgoletno... .
Poglejte si celoten članek s klikom na VEČ!


Turistično društvo Mislinja
je v petek, 29.junija ob 16. uri pripravilo kmečke igre na igrišču OŠ Mislinja. Letos so se vodje skupin na pobudo TD odločili in pripravili prikaz starega običaja - šranganja. Glede na naše dolgoletno sodelovanje s TD Središče ob Dravi, smo k sodelovanju povabili tudi njih in njihovo mlado občino. Tako smo videli, kao so mladi zašrangali nevesto Natašo, da bi jo odpeljal ženin Jure iz Središča od nas.
Prikaz je bil še posebej zanimiv, saj podroben potek šrange (oz. šreca po prleško) ni bil dogovorjen. Prav kakor pri pravi šrangi. In ker vemo, da ima pri nas že skoraj vsaka vsa svoje običaje, tudi naši šrangarji niso vedeli točno, kaj jih čaka. To je naredilo prireditev samo še zanimivejšo za vse gledalce, ki so jo z zanimanjem spremljali.
Po šranganju in pogostitvi je bila še nogometna tekma med mislinjskimi in šrediškimi svetniki in obema županoma, zZvečer pa je bila za vse kmečka veselica z ansamblom Mladi Dolenjci .Nekaj utrinkov (več v GALERIJI)Konjenik predaja ženinu obvestilo o pripravljeni šrangi
Pozdrav zastopnika mislinjskih fantov ženinu in svatom
Šranganje si je prišlo ogledat veliko obiskovalcev
Fantje so budno pazili šrango
Pogajanja o nadomestilu za nevesto niso bila lahka...
... a smo se vseeno sporazumeli. Žaganje šrange
Šrangarji in svatje
Tukaj si lahko naložite večjo skupinsko sliko
Del mislinjskih in šrediških svetnikov z županoma po tekmi
Mladi dolenjci na odru...
... so privabili lepo število ljudi tudi na kmečko veselico


Tukaj si lahko pogeldate še članek o lanskih kmečkih igrah.
Jože Tasič