• Šolska cesta 34, 2382 Mislinja
  • 041 634 303
  • drustvo@td-mislinja.si

S KOLESOM DO DUBROVNIKA IN NAZAJ

S KOLESOM DO DUBROVNIKA IN NAZAJ

Konec letošnjega letošnjega poletja sem se odpravil na potep po Jadranski magistrali. Moj cilj je bil Dubrovnik. Iz Ljubljane do Dubrovnika je okoli 800 km, ki sem jih nameraval opraviti v 10 dneh. Izkazalo se je, da so se mi baterije kar same polnile iz prečudovitih prizorov morja, sonca in narave. Tako da sem se že četrti dan (čeprav sem šel čez otok Pag) konec dneva znašel malo pred dolino reke Neretve. Tedaj sem se odločil, da si grem pogledat še svetovno znani Mostar. Po čudoviti noči v Mostarju, polnem turistov, sem se odpravil proti Dubrovniku, kamor sem prispel malo po sončnem zahodom. Cilj je bil dosežen, ampak pot se nikdar ne konča. Čez 4 dneve sem bil dogovorjen s punco na otoku Hvar. In sem šel...

Več o Mostarju in nekaj slik si lahko ogledate pod VEČ

MOSTAR

Most, ki je bil dolgo znan tako vzhodu kot zahodu je leta 1566 zgradil Harjudin (naslednik mojstra Mimar Sinan). Most je zgrajen brez uporabe železa in betona in zato velja za pravo inženirsko čudo. 9. novembra 1993 se je 427 let star most po parih mesecih obleganja končno zrušil. Med vojno je v mestu prišlo do spopadov katoliških Hrvatov in muslimanskih Srbov, ki so živeli vsak na svoji strani tega nesrečnega mosta. Ubitih je bilo mnogo mladih vojakav, kar se vidi iz letnic na prepolnem pokopališču.
Načrte, ki so jih uporabljali inženirji za izgradnjo starega mosta so našli v nekdanjem Bizantinu, zdajšnjem Istanbulu. Gradnja novega mostu je potekala pod strogim nadzorom, saj so hoteli ohraniti njegovo pristnost in kulturno dediščino. Poleti 2004 je bil most končan. UNESCO ga je zaščitil kot kulturno dediščino, čeprav je popolnoma nov. To je edini takšen primer na svetu.