• Šolska cesta 34, 2382 Mislinja
  • 041 634 303
  • drustvo@td-mislinja.si

PRAZNIK LEPE NEDELJE PRI SVETI ANI NA PUNGARTU


Župnija Šentilj pod Turjakom upravlja poleg farne cerkve sv. Ilja in številnih podružničnih cerkva še s kapelico sv. Ane na Pungartu. Domačinom je najbrž znano, da je prvotna, lesena kapelica stala tik ob stari planinski koči na Pungartu, vendar so jo kasneje odstranili, ko so pričeli z gradbenimi deli pri razširitvi turističnih objektov na tem delu Pohorja...

Za več kliknite VEČ


PRAZNIK LEPE NEDELJE PRI SVETI ANI NA PUNGARTU

Župnija Šentilj pod Turjakom upravlja poleg farne cerkve sv. Ilja in številnih podružničnih cerkva še s kapelico sv. Ane na Pungartu. Domačinom je najbrž znano, da je prvotna, lesena kapelica stala tik ob stari planinski koči na Pungartu, vendar so jo kasneje odstranili, ko so pričeli z gradbenimi deli pri razširitvi turističnih objektov na tem delu Pohorja.

Domači župnik se je kasneje zelo trudil, da bi bila kapelica ponovno postavljena, vendar so mu to poizkušali na vse načine preprečiti. Kasneje so se farani odločili, da bodo postavili povsem novo, zidano kapelico, saj leseni ostanki stare kapelice niso več omogočali njene postavitve v prvotnem stanju. Tako je po številnih preprekah in poizkusih, da do gradnje kapele sploh ne bi prišlo, Tinetu Tajniku le uspelo pridobiti ustrezno soglasje za postavitev nove kapele na južnem delu zelenice pri planinskem domu. Tako je bil pred dvajsetimi leti postavljen temeljni kamen za to kapelo, blagoslovitev tega kamna pa je opravil sedanji mariborski škof Kramberger, po letu dni pa je bila kapelica že gotova in predana svojemu namenu.

V nedeljo je bila, tako kot vsako leto lepa nedelja pri tej kapeli v čast sv. Ane. Duhovni obred je vodil na novo imenovani pomožni mariborski škof Štumpf Peter in se na tak način tudi prvič predstavil domačim faranom.

Mirko Tovšak



Oltar pred kapelo je bil tokrat še posebej lepo okrašen



Lepo vreme je na Pungart privabilo številne domačine



Obred svete maše je vodil pomožni škof Štumpf