• Šolska cesta 34, 2382 Mislinja
  • 041 634 303
  • drustvo@td-mislinja.si

GOBARSKO SREČANJE PRI MIKLAVŽU

Turistično društvo Mislinja

Utrinki iz tradicionalnega gobarskega srečanja.
Srečanja se je udeležilo prek 50 gobarjev iz cele Mislinjske doline in drugod. Najprej smo se v stari Miklavževi hiši okrepčali z gobovo juho in ajdovimi žganci, nato pa smo se odpravili v gozd nabirat gobe.....

Klikni več!
Občina Mislinja

GOBARSKO SREČANJE PRI MIKLAVŽU

v soboto, 8.Oktobra je na kmetiji Miklavž v Veliki Mislinji potekalo že 6. gobarsko srečanje.
Turistično društvo Mislinja je tudi tokrat povabilo k sodelovanju strokovnjaka, determinatorja in sodelavca revije Moj mali svet, g. Branka Vrhoveca.
Srečanja se je udeležilo prek 50 gobarjev iz cele mislinjske doline in drugod. Najprej smo se v stari Miklavževi hiši okrepčali z gobovo juho in ajdovimi žganci, nato pa smo se odpravili v gozd nabirat gobe. Opoldne smo se zopet zbrali na Miklavževi domačiji. V predstavitvi nabranih gob nam je g. Vrhovec povedal precej zanimivih stvari, tako da so tudi redni obiskovalci srečanja izvedeli kaj novega. povedal nam je npr., da gob na travnikih več ni zaradi nizkih temperatur in vetra; da nekatere gobe ubijejo človeka, četudi niso strupene in da je čas od zastrupitve do simptomov zelo različen. Lahko traja samo pol ure, bili pa so primeri, ko so se simptomi zastrupitve npr. s poljsko koprenko (lat. cortinarius orellanus) pokazali šele po 60 dneh! Pri Miklavžu pa smo lahko videli še nekaj zanimivega. To so umetnine iz smrekovih korenin domačina Rudija Krebla. Kakšne so, pa poglejte na spodnjih slikah!

Utrinki iz prireditve:






































Tekst in foto: Tasič Jože