• Šolska cesta 34, 2382 Mislinja
  • 041 634 303
  • drustvo@td-mislinja.si

Košnja pohorskih planj - fotoreportaža

slika
Prireditev se je pričela že ob 8. uri zjutraj (nedelja, 18.8.2013), ko so kosci in grabljice iz Mislinje pričeli s košnjo na travniku ob zgornji postaji žičnice Jurgovo. Še posebej so se potrudili pri našem turističnem društvu, da bi bila predstavitev čim bolj zanimiva za obiskovalce, saj so na svoji stojnici pripravili tudi tradicionalni kmečki zajtrk – polento z ocvirki in mlekom. Ob pesmi so se nato kosci in grabljice podali na delo, manjkal pa ni tudi župan občine Mislinja, ki je nazorno pokazal, da mu kmečka opravila gredo kar dobro od rok.

Fotografije in ostale podrobnosti dogodka si poglejte v podrobnostih prispevka.
Včeraj je bilo na Rogli kar pestro. Občina Zreče je namreč v sodelovanju z Zavodom RS za varstvo narave, Uniorjem – program turizem, KUD Vladko Bohorič iz Zreč, pašno skupnostjo Rogla in Turističnim društvom Mislinja pripravila zanimiv prikaz starih običajev ob košnji pohorskih planj. Prireditev se je pričela že ob 8. uri zjutraj, ko so kosci in grabljice iz Mislinje pričeli s košnjo na travniku ob zgornji postaji žičnice Jurgovo. Še posebej so se potrudili pri našem turističnem društvu, da bi bila predstavitev čim bolj zanimiva za obiskovalce, saj so na svoji stojnici pripravili tudi tradicionalni kmečki zajtrk – polento z ocvirki in mlekom. Ob pesmi so se nato kosci in grabljice podali na delo, manjkal pa ni tudi župan občine Mislinja, ki je nazorno pokazal, da mu kmečka opravila gredo kar dobro od rok.

Velika kmečka opravila so bila vedno tudi neke vrste praznik. Takrat so sodelovali vsi člani številnih kmečkih družin: možje in fantje s košnjo, žene in dekleta kot grabljice, otroci pa so navadno raztrosili redi po končani košnji. Ob zaključku del je bil likof z malico ob vriskanju koscev ter prepevanju ljudskih pesmi.

Včerajšnja prireditev pa se je nadaljevala še ves dan z nastopi kulturnih in folklornih skupin, uradno je bil predstavljen tudi projekt ALPA – čiščenje zaraščenih planj na Pohorju, zaključek pa je bil v znamenju proste zabave ob zvokih ansambla VIŽARJI.

   
Skupina, ki je zastopala naše turistično društvo         Gustek in Oto sta se potrudila s pripravo zajtrka.
ob prihodu na Roglo.
   
Prve redi.                                                                     Župan je pokazal, da zna tudi sklepati koso.


Grabljice, preden so se podale na delo.